Atskool header afbeelding

Pagina inhoud

CEFR   |  Taalniveau

CEFR is een begrip die je vooral veel bij de taalreizen van AtSkool tegen zal komen. Hieronder staat uitleg wat het is.

CEFR staat voor Common European Framework of Reference for Language. Een hele mond vol en begrijpelijk dat er een afkorting voor is gemaakt. Maar wat houdt het precies in? CEFR is een internationale standaard om een taalvaardigheidsniveau aan te duiden.

CEFR Taalniveaus

A: Beginner/basis

A1: Je begrijpt woorden in de taal die vertrouwd zijn. Ook kun je simpele en korte zinnen begrijpen en je kunt jezelf voorstellen.
A2: Je begrijpt korte en simpele teksten die je vaak in het dagelijkse leven tegenkomt.

B: Zelfstandig

B1: Je begrijpt de basis van de taal en je kunt je behoorlijk redden in verschillende situaties. Je kan jezelf kenbaar maken in een land waar de taal gesproken wordt en je hebt een aardige beheersing van de taal in dagelijkse zaken.
B2: Dit niveau is al een stuk hoger. Je kunt moeiteloos een gesprek voeren met personen die deze taal als moedertaal hebben. Ook heb je een bredere kennis van de taal, maak je weinig grammaticale fouten en je hebt een brede woordenschat. Je kunt een boek lezen en begrijpen op dit niveau.

C: Goed/zeer goed

C1: Je kunt langere complexere teksten begrijpen en je hebt een uitgebreide woordenschat. Je hoeft niet meer te zoeken naar woorden om je uit te drukken. Ook kun je academische teksten op professioneel niveau begrijpen, zelfs van vakgebieden waar jijzelf niet in gespecialiseerd bent.
C2: Je begrijpt eigenlijk alle teksten wel, ongeacht of ze gesproken of geschreven zijn en worden gesproken door mensen die hun moedertaal snel spreken.