Atskool header afbeelding

Pagina inhoud

High school Amerika F-1 Programma

Wil je het echt High School avontuur beleven? Dan is Amerika natuurlijk de droomlocatie! En dan het allermooiste, dit is te realiseren ook. AtSkool kan je begeleiden bij een aantal programma's die we aanbieden.

Met het F-1 programma van AtSkool kun je ook nog kiezen naar welke school je het liefste zou willen .

 • Architecture
 • Computer Science
 • Economics
 • History
 • ICT & Techniek
 • Kunst & Cultuur
 • Law
 • Medicine
 • Talen & Literatuur
 • Sport & Gezondheid
 • Theologie
 • Wiskunde & Natuurkunde

Ga naar een Amerikaanse school en laat al je wensen in vervulling gaan met het High F-1 programma. Kies zelf de staat waar je wilt verblijven, je schoolvakken of welke favoriete sporten en activiteiten je wilt beoefenen. Sport je op een hoog niveau in Nederland? Dan kun je ervoor kiezen om dit door te zetten tijdens je High School periode in Amerika. 

Ben je te oud voor het J-1 programma of heb je al een vwo/aso of mbo/beroepsopleiding diploma op zak? Ook dan kun je deelnemen aan het Select programma. De toelatingseisen zijn minder streng en je bent van harte welkom.

Je verblijft bij een Amerikaans gastgezin en gaat naar nabijgelegen High School. De ideale manier om de gewoonten, het dagelijkse leven en de taal van je gastland te leren kennen. Ben jij de nieuwe Quaterback of Prom Queen van jouw High School? Ontdek wat voor moois Amerika jou te bieden heeft en kom terug met één van de mooiste ervaringen uit je leven. Wacht niet langer, want een High School year is iets dat je niet kunt uitstellen tot later! 

Verbreed je horizon, studie- en carrièremogelijkheden en kom terug met een bredere kijk op de wereld.

 • Je gaat naar een Public of Private High School
 • Je gastgezin krijgt een vergoeding 
 • Mogelijk voor een schooljaar of een semester
 • Kies zelf de regio, studierichting of sporten/activiteiten
 • Duurder uitwisselingsprogramma dan Classic 
 • Minder strenge toelatingseisen

Hoe kan jouw schooldag eruit zien?

's Ochtends start je je dag met een stevig Amerikaans ontbijt om vervolgens met een gele schoolbus naar je High School te gaan. Je eerste les begint om half 8. Nadat je een aantal lessen hebt gevolgd, ga je om half 1 lunchen in de schoolkantine. In de namiddag doe je mee met een naschoolse activiteit. Probeer een nieuwe sport zoals honkbal of American football. Of doe mee met de training van de cheerleaders. Tijdens het avondeten thuis praat je je nieuwe familie bij over al je avonturen van de dag.

Schoolvakken

Amerikaanse scholen hebben een enorm aanbod van keuzevakken. Je volgt reguliere vakken zoals economie, biologie en wiskunde. Daarnaast volg je vakken die we hier niet kennen. Voor ieder is er wat wils: theater, drama, fotografie, psychologie, sociologie, literatuur, journalistiek, koken, architectuur, media en nog veel meer. Je coach op school helpt je met het kiezen van je vakken. Verdiep jezelf deze vakken en ontdek waar jouw interesses liggen! 

Buitenschoolse activiteiten

Ontwikkel je talenten tijdens de activiteiten die na schooltijd worden georganiseerd. Er zijn veel verschillende sporten en clubs te vinden. Er is een grote keuze: American football, baseball, honkbal, wedstrijdzwemmen, atletiek, basketbal, volleybal, cheerleading, debat club, kookclub, studentenraad en noem het maar op. Het aanbod verschilt per school. 

F-1 programma

1 semester (+/-5 maanden) = tussen de 10.000 en 23.000 euro
schooljaar (+/- 10 maanden) = tussen de 15.000 en 45.000 euro 

Inbegrepen:

 • Informatie, kennismakingsgesprek, hulp en advies voor vertrek
 • Hulp bij de aanvraag van het visum
 • Plaatsing op een Amerikaanse High School
 • Plaatsing in een gastgezin (met maaltijden). Het gastgezin krijgt een vergoeding voor de verzorging van een High School student.
 • Ophaalservice van het vliegveld en oriëntatie in New York
 • Begeleiding en evaluaties tijdens je High School verblijf
 • Certificaat na terugkomst

Niet inbegrepen:

 • Reserveringskosten
 • Annuleringsverzekering. Je dient een annuleringskostenverzekering af te sluiten
 • Verzekering (verplicht af te sluiten)
 • Inentingen
 • Persoonlijke kosten voor zakgeld (± $ 250 per maand), extra excursies, lokale reiskosten, uniform, studieboeken, examens etc. 

Wie kan er deelnemen aan het High School programma?

Leeftijd

Je kunt in ieder geval meedoen aan het High School programma als je 15, 16, 17 of 18 jaar bent. Maar bij sommige scholen kun je ook terecht als je 14 of 19 jaar bent. Ben je 14 of 19 jaar en heb je High School plannen? Stuur ons dan een mailtje met je plannen en wij zullen dan checken of er mogelijkheden zijn!

Taal

Je moet voldoende kennis van Engels hebben. Na aanmelding zal je een Engelse test moeten doen om te kijken welk niveau je hebt, maar hiervoor kun je niet zakken.

Nationaliteit

Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben en woonachtig in Nederland zijn.

Opleiding

VMBO, HAVO of VWO. Soms kan dit ook met een MBO diploma. 

Als je klaar bent met VWO dan kun je op veel scholen nog wel terecht, als een Post Graduate.

Periode

Je kunt kiezen voor een semester (ongeveer 5 maanden) of voor een schooljaar (ongeveer 10 maanden).

Wanneer boeken?

Het is mogelijk om te starten in augustus en in januari. Wanneer je start in januari, is het alleen mogelijk om voor een semester te kiezen. Het leuke van het starten in januari is dat er allemaal leuke evenementen voor de deur staan zoals bijvoorbeeld de Graduation en de High School Prom!

 • Startdatum augustus: boeken voor 15 mei (semester en jaar mogelijk)

Let op: sommige staten (zoals Miami en Californië) zijn erg populair. Als deze staten je voorkeur hebben, boek dan vroeg zodat de kans op plaatsing groter is!

Overig

Onze High School-deelnemers moeten avontuurlijk zijn. En nieuwsgierig en flexibel. Bereid om het gezichtsveld te verbreden en open staan voor een andere cultuur. Ze moeten doorzettingsvermogen hebben en niet bang zijn om vragen te stellen. Ze moeten zich realiseren dat reizen naar een ander werelddeel voor- én nadelen kan hebben en dat er dagen zijn dat je het iets minder naar je zin zult hebben. Bovendien moet je het leuk vinden om aan je eigen ontwikkeling te werken en klaar zijn voor een avontuur die je nooit meer gaat vergeten! De meeste deelnemers zijn Havisten en VWO-ers. Herkenbaar? Dan ben jij degene die we zoeken!

Stap 1: Inschrijfformulier opsturen

Ben je na het lezen van alle informatie enthousiast geworden en lijkt het je leuk om naar een High School in Amerika te gaan? Bespreek je plannen dan eerst met je ouders/verzorgers en misschien wel met school, kijken wat zij er van vinden. Als je van iedereen groen licht hebt, kun je het inschrijfformulier invullen. Je kunt ook een mailtje sturen naar ons natuurlijk. 

Op het formulier moet je naast je eigen gegevens ook jouw top 3 voorkeuren voor een school of schooldistrict invullen en de maand waarin je graag zou willen vertrekken. In veruit de meeste gevallen word je gewoon geplaatst op de school die bij jou bovenaan het lijstje staat. Maar sommige scholen of districten zijn erg populair (bijvoorbeeld Californië en Florida) en deze scholen zijn dan ook eerder volgeboekt. Vroeg boeken is dus zeker een aanrader! Je kunt op onze website alle scholen terug zien die we aanbieden, kijk er rustig doorheen.

Na ontvangst van jouw formulier krijgen jij en je ouders een bevestiging van de inschrijving. 

Stap 2: Kennismakingsgesprek

Stap 2 is het maken van een afspraak met onze High School coördinator voor een kennismakingsgesprek met jou en je ouders/verzorgers. Tijdens dit gesprek kunnen we bijvoorbeeld samen kijken of de school of het schooldistrict die je gekozen hebt goed bij je past, of de gekozen startdatum haalbaar is en we kunnen alvast vertellen hoe alles in zijn werk gaat. Verder gaan we kijken wat voor plannen je allemaal hebt, hoeveel zin je hebt om te gaan, of je gemotiveerd bent, welke verwachtingen je hebt en we gaan bespreken of een tijdje buitenland een goed idee voor je is. Natuurlijk mag jij (en je ouders) ons ook allemaal vragen stellen dan zijn we aan het einde van het gesprek allemaal een stuk wijzer geworden. Daarnaast kunnen we je een beetje helpen met het invullen van alle formulieren (mocht dat nodig zijn). Het gesprek duurt meestal een uur/anderhalf uur en vindt plaats op ons kantoor in Utrecht. Dit gesprek kan eventueel ook telefonisch. Wij vinden het echter wel fijn om je persoonlijk te spreken.

Na dit gesprek zal je ook een Engelse test moeten maken, bij ons op het kantoor. Deze test zal je alleen moet maken. Geen paniek: voor deze test kun je niet zakken hoor. Het geeft ons (maar vooral de school in Amerika) een indicatie welk niveau je hebt van Engels. Maar wees gerust, het niveau van Nederlanders is vaak behoorlijk hoog, dus het zal allemaal wel een beetje meevallen.

Stap 3: Uitgebreide formulieren invullen

Na ontvangst van het boekingsformulier krijg je van ons een uitgebreider pakket die je helemaal moet invullen. Dit zijn de officiële aanmeldformulieren van de school in Amerika en onze Amerikaanse partnerorganisatie met nog wat extra formulieren die het dossier van jou helemaal compleet maken. Daar horen bijvoorbeeld ook een bewijs van vaccinaties bij en een aanbevelingsbrief van je huidige school. Zo krijgt de school een goed beeld van jou en weten ze of je geschikt bent en welk niveau je hebt. Het kost wel even wat tijd om alles in te vullen, maar wel belangrijk om te doen! Het zijn allemaal vragen over jou, je familie en wat je plannen en dromen allemaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven welke (extra) vakken je wilt gaan volgen, welke hobby's je hebt, of je van sporten houdt, hoe je thuissituatie is en welke wensen je hebt ten aanzien van je toekomstige gastgezin of boardingschool. Dus je snapt: hoe meer informatie we krijgen van jou (en niet te vergeten leuke foto's), hoe beter we snappen wie jij nou eigenlijk bent en hoe makkelijker het voor onze collega's in Amerika wordt om een geschikt gastgezin te vinden. Dus doe je best! En natuurlijk zullen we je bijstaan met goede tips en adviezen!
 
Dit 'dossier' stuur je vervolgens - met foto's én officiële goedkeuring van je ouders/verzorgers - terug naar ons. Een deel van je "dossier" vul je online in. Dan gaan wij bekijken of alles goed is ingevuld en of er nog dingetjes missen. Zodra je dossier compleet is, krijgen je ouders/verzorgers een factuur van ons over een deel van de programmakosten.

Stap 4: Je dossier naar Amerika

Voor stap 4 hoef je helemaal niets te doen, want dan zijn wij aan de beurt. We gaan jou uitgebreide dossier doorsturen naar onze Amerikaanse partner organisatie en zij gaan vervolgens aan de slag om alles in te boeken, gastgezin te regelen etc etc. En ja, dan is het afwachten......Voor jou voelt het misschien alsof er niets gebeurt - want het blijft een paar weken stil - maar we kunnen je verzekeren dat achter de schermen er hard wordt gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. En natuurlijk nemen we direct contact met je op als we leuke nieuwtjes hebben. We weten als geen ander dat je daar heel hard op zit te wachten.

Stap 5: Bevestiging van de school én visum aanvragen!

En dan komt de dag dat we de bevestiging van school binnenkrijgen. Jeeh! We gaan je natuurlijk meteen bellen en alles naar je doorsturen. In dit stadium krijgen je ouders/verzorgers nog een factuur van de resterende programmakosten want alles is nu in principe rond. Spannend he! Daarnaast krijg je van ons een heel pakket met alle info over wat je allemaal nog moet regelen en voorbereiden. En daar kun je vanaf NU mee beginnen. Het belangrijkste is dat je met de aanvraag van je visum gaat beginnen. Via de Amerikaanse school krijgen we een I20 formulier waarmee je je visum kunt aanvragen, natuurlijk geven we je informatie hoe je de aanvraag kunt gaan doen.

Meestal krijg je ook meteen informatie over je gastgezin! En dat is natuurlijk helemaal leuk want dat word je 'nieuwe' familie voor een aantal maanden. Leuk om even met ze te bellen of te skypen, dan kun je alvast kennis met ze maken. Maar houd je wel een beetje rekening met het tijdsverschil? Het is een stuk vroeger in Amerika......dat je ze zeg maar niet midden in de nacht uit bed belt!

Stap 6: Oriëntatiedatum in New York, vlucht boeken en reisverzekering

Zodra we de definitieve datum binnenkrijgen voor de oriëntatie in New York waarop je bent ingedeeld, kun je je vliegticket gaan boeken. NIET EERDER, je moet echt wachten op deze bevestiging! Hier kunnen we jou en je ouders uiteraard mee helpen. Bij het High School programma zit een Amerikaanse verzekering bijgesloten, toch raden we aan om nog een aanvullende reisverzekering af te sluiten. De Amerikaanse verzekering is in principe een goede standaard verzekering, maar er zijn een aantal zaken niet meeverzekerd die wij wel belangrijk vinden. Meer informatie hierover ontvang je ook van ons.

Naast bovenstaande informatie sturen we je ook een aantal documenten die je samen met je ouders moet ondertekenen. Deze stuur je ondertekend en wel weer terug naar ons. Zucht, je blijft aan de gang! Maar wen er alvast maar aan want het is wel een beetje typisch Amerikaans om overal voor te moeten tekenen. Maar dan staat alles wel zwart op wit!

Ook krijg je voor vertrek van ons een 'predeparture orientation' waarin we nogmaals uitleggen en meer informatie geven over de leuke tijd die je te wachten staat!

Stap 7. Op weg naar the USA!

En dan is het eindelijk zover! Je stapt in het vliegtuig richting the USA. Wat zal je een kriebels en zenuwen in je buik hebben en wat zullen je ouders slecht geslapen hebben. Het avontuur gaat beginnen! Bereid je voor op een lange vlucht maar bedenk wel dat de vlucht is redelijk comfortabel, de vliegtuigen zijn afgestemd op lange vluchten. Je krijgt lekker eten en drinken, je kunt films kijken en als je slim bent ga je ook nog even lekker slapen. Bij aankomst staat er iemand van onzer partnerorganisatie op je te wachten met een bordje in zijn/haar hand. Hij/zij komt je ophalen en zal je naar het hotel in New Ark brengen. Pfffff, en daar ben je dan na een lange vlucht en na een lange tijd van voorbereiding: Welcome in the United States! 

Stap 8. Twee-daagse oriëntatie in New York

Je gaat samen 2 dagen een beetje te wennen en je voorbereiden op de komende tijd. Je krijgt allerlei workshops en natuurlijk een rondrit door the Big Apple!  Je wordt eerst opgehaald van het vliegveld en ook al heb je vertraging, ze blijven net zo lang staan totdat ze je hebben gevonden! 's Avonds heb je meteen al een leuk etentje op het programma staan met zo'n 200 andere high school studenten uit de hele wereld. Daarna lekker slapen in een mooi hotel. De volgende dag staat er ontbijtje klaar voor iedereen. Na het ontbijt staat er een 'big session' op het programma. Dat betekent dat iedereen aanwezig zal zijn en tijdens deze sessie zal er nog eens worden uitgelegd hoe het alllemaal werkt, wat je van je high school jaar kunt verwachten, met wie je contact op kunt nemen in geval van vragen etc etc. Daarna wordt de groep in kleinere groepjes verdeeld en ga je het in groepsverband over allerlei dingen hebben die ook met een jaartje high school te maken hebben.

's Middags staat er een city tour naar Manhattan gepland. Superleuk! Eerst ga je met de bus langs alle hotspots en natuurlijk het Empire State building en Time Square. Uiteraard ook langs de 'Gift Shop' want je moet toch echt het I Love NY t-shirt scoren. Toch? Daarna op de boot waar je ook je avondeten krijgt én er mag gedanst worden want er is een dj aan boord. Time to party....wat een goed begin zeg!

De volgende ochtend vliegt iedereen door naar zijn/haar gastgezin. Uiteraard zorgen onze begeleiders dat je op de goede vlucht wordt gezet, want na zo veel indrukken zul je vast wel een beetje hulp kunnen gebruiken!

Stap 9. Op weg naar je gastgezin of schoolcampus!

Na de 2 daagse oriëntatie in New York reis je door naar je gastgezin. Spannend! De dagen na aankomst kun je even wennen aan je nieuwe omgeving, aan het tijdsverschil, aan je nieuwe familie en aan de taal. Gek hoor, om de hele dag Engels te moeten spreken! Maar na een paar weken weet je niet beter. Wedden?

Als ouder(s) van een kind met high school-plannen, komt u voor veel vragen te staan. Hoe wordt mijn kind opgevangen, hoe zit het met de leerplicht, welk visum moet hij/zij aanvragen, wat kost het eigenlijk allemaal, op welk niveau stroomt hij/zij in etc. De meest gestelde en meest belangrijke vragen hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet. Heeft u hierna nog meer vragen, laat het ons vooral weten! We kunnen de vragen beantwoorden tijdens het kennismakingsgesprek, maar mailen of bellen kan natuurlijk ook altijd.

Begeleiding op school én van onze partnerorganisatie

Op iedere High School in Amerika staat één of meerdere coördinatoren klaar om de internationale studenten op te vangen en te begeleiden gedurende de tijd dat ze in Amerika zijn. De coördinatoren van school of van onze partners zijn het aanspreekpunt voor uw zoon of dochter. Bij hen kunnen ze terecht voor alle vragen die ze hebben over school, over het gastgezin, over het doen van extra activiteiten, over heimwee...kortom: over van alles en nog wat. Uiteraard staan ze ook klaar voor een goed gesprek en een arm om de schouder als het even moeilijk is. De coördinatoren houden ook de schoolprestaties in de gaten. Uw zoon of dochter zal er zeker niet alleen voor komen te staan; we verzekeren u dat ze in goede handen zijn! 

Extra kosten

Naast de zogenaamde progammakosten die worden genoemd bij prijzen LINK), komen er ook nog een aantal extra kosten bij waar u rekening mee moet houden. U moet denken aan kosten voor een aanvullende verzekering, uniform, schoolboeken, examens (indien van toepassing), schoolspullen (agenda, schriften, klappers etc), zakgeld, extra activiteiten. Houd voor zakgeld/kleding/leuke dingen doen zo'n $250 per maand aan.

Extra kinderbijslag aanvragen

Naast alle kosten die u moet maken, is er ook nog goed nieuws: de Nederlandse overheid biedt een financiële tegemoetkoming. Iedere jongere onder de 18 jaar kan in aanmerking komen voor meer kinderbijslag. Op dit moment is deze regeling van kracht maar deze regeling kan ook zo maar weer veranderen. 

Leerplicht

Omdat een deelnemer aan een High School/College programma wordt ingeschreven op een school in het buitenland voldoet hij/zij gewoon aan de leerplicht, zoals die in Nederland geldt.
Indien u wilt dat uw kinderen onderwijs volgen in het buitenland, dient u uw kinderen in te schrijven op een school in het buitenland. U maakt voor vertrek naar een school in het buitenland afspraken met de leerplichtambtenaar bij uw eigen gemeente over de inschrijving, eventuele uitschrijving bij de gemeente en schoolbezoek. Het bewijs van inschrijving van de High School geeft u aan de leerplichtambtenaar. Wacht niet met een afspraak met een leerplichtambtenaar tot kort voor vertrek, maar doe dit ruim van tevoren.

Verzekering

Als High School student moet je goed verzekerd zijn. Dat is verplicht vanuit de scholen. Onze partnerorganisatie  sluit een Amerikaanse verzekering af voor uw zoon of dochter. Dit is in principe een prima verzekering maar er zijn een aantal zaken niet meeverzekerd die volgens ons wel belangrijk zijn.

Via AtSkool kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering is een goede aanvulling. De Special Insury2Study is een reisverzekering speciaal ontwikkeld voor jongeren die graag voor een langere tijd naar het buitenland willen en daar bijzondere dingen willen doen zoals stage, studie, backpacken, vrijwilligerswerk al dan niet gecombineerd met avontuurlijke excursies en/of sporten zoals skiën en andere outdoor-activiteiten.

Kijk voor meer informatie over deze verzekering bij Insure2Study.

High School telt niet als schooljaar!

Wanneer uw zoon/dochter een jaar naar het buitenland gaat, dan telt deze niet mee als zijnde een Nederlands schooljaar. Als hij/zij bijvoorbeeld ná HAVO 3 naar het buitenland gaat, dan stroomt hij/zij na terugkomst uit Amerika in HAVO 4 in - en dus niet in HAVO 5. Ze doen dus één jaar extra.

Als hij/zij kiest voor een kortere periode (een term of semester) dan zijn er wel mogelijkheden om het schooljaar in Nederland te combineren. Dat betekent dat er geen 'tijdsverlies' is. Uw zoon/dochter maakt daarna gewoon het schooljaar in Nederland af. Pittig, want er moet dan natuurlijk wel wat ingehaald worden. Hoe uw zoon/dochter dat kan doen en wat het beste voor hem/haar is, kunt u het beste met school overleggen. Zij kijken ook of de school in Amerika een beetje op hetzelfde niveau zit en of je de tijd daar kunt compenseren.

Niveau

De meeste leerlingen die High School gaan doen, zitten op de VMBO/HAVO/VWO. Het onderwijsprogramma van de high schools sluit daar redelijk goed op aan. Het Nuffic zegt hierover:

"Het niveau van het High School Diploma is in de meeste gevallen vergelijkbaar met dat
van een havo-diploma, maar de waardering kan variëren van een vmbo-t diploma tot een
vwo-diploma, afhankelijk van de inhoud en het niveau"

Kijk voor meer informatie over het onderwijssysteem en over het niveau-vergelijking op: nuffic.nl/diplomawaardering

Visum

Als uw kind een High School of School district heeft uitgekozen en hij/zij is toegelaten, dan zal de school een I20 formulier uitgeven. Na ontvangst van dit formulier én een SEVIS document kunt u online de procedure gaan opstarten. Een afspraak inplannen met het Consulaat kunt u pas doen nadat online alles is ingevuld en de betaling is gedaan. 

Wanneer alles goed is gekeurd door het Consulaat en de betaling is voldaan, krijgt u hiervan na een paar dagen via de mail een bevestiging en kunt u daarna online een afspraak in gaan plannen. Probeer de afspraak minimaal 3 tot 4 weken voor je vertrekdatum in te plannen (liefst eerder!) Houd er rekening mee dat er soms een wachttijd van 2-3 weken is, voordat je überhaupt terecht kunt op het Amerikaanse consulaat. Als u en uw kind op het consulaat geweest zijn, duurt het vervolgens nog (maximaal) 5 werkdagen voordat hij/zij zijn paspoort terug heeft, én dit heeft hij/zij uiteraard nodig als zij/hij naar Amerika vertrekt!

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om op tijd het visum te verkrijgen, ga hier dus zo snel mogelijk mee aan de slag. Via onderstaande link vindt u meer informatie over het verkrijgen van je visum en over formulieren die u nog in moet vullen + documenten die u mee moet nemen naar het consulaat. Lees deze site heel goed door en houd je aan de aanwijzingen! Hier staat alles stap voor stap heel duidelijk beschreven. 

Vliegticket boeken en verzekering afsluiten

Zodra we de bevestiging uit Amerika binnen hebben, zullen we meteen contact opnemen. Dit is dan ook het moment waarop u met de praktische regelzaken aan de slag kunt zoals de verzekering regelen, contact opnemen met school/leerplichtambtenaar én het vliegticket boeken. Met het boeken van het ticket kunnen wij u zeker helpen. Ook het met het afsluiten van de verzekering kunnen wij u helpen en adviseren.

High School als Tussenjaar

We merken dat veel schoolverlaters HAVO/VWO geïnteresseerd zijn het High School programma. We merken dat zij graag een aantal maanden High School zouden willen doen voordat ze aan een vervolgstudie beginnen. We merken ook dat ouders daar soms een beetje huiverig voor zijn: als je éénmaal aan een tussenjaar begint, kun je daarna nog wel de motivatie opbrengen om verder te gaan leren? Goed nieuws voor de ouders: ja!  Uit onderzoek van het Nuffic blijkt dat de studie-uitval van studenten met reiservaring tijdens een tussenjaar (oftewel gap year) lager is dan die van andere studenten (Nuffic-publicatie 'Internationalisering in beeld'). 

"Het is goed te zien dat internationale ervaring voorafgaand aan de studie ook positief effect heeft op de studiekeuze", zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. "We wisten al dat studenten die een deel van hun studietijd in het buitenland doorbrengen vaak gemotiveerder zijn tijdens hun studietijd. En we wisten ook al dat ze aantrekkelijker blijken voor werkgevers wanneer ze na hun studie een baan zoeken. Maar het is goed dat dit nu ook is onderzocht. 

Wil je een afspraak maken?